31 mars 2007

Kubas beroende av USA

Jag hade ju tänkt att bloggen i första hand skulle vara en reseberättelse, men kombinationen av lathet och översättarintresse har gjort att det inte riktigt blivit så…

I november 2005 var jag iallafall på väg hem från Kuba. Vid incheckningen på José Martí, Havannas internationella flygplats, stod jag i kö bakom några killar som snackade ett språk som lät misstänkt likt ryska. Jag kom förstås att tänka på Kubas tidigare roll som lydstat i det forna sovjetimperiet och undrade vad de hade gjort i landet. Ingen av dem talade spanska men en talade bruten engelska. Det visade sig att de var från Ukraina och jobbade på "Siemens"... Jag frågade lite vad det företaget hade för verksamhet på Kuba och efter en stund framgick det att de var "seamen" -- sjömän, alltså! De hade varit i Santiago de Cuba och jobbat med att lasta ur vete som importerats från USA ett fartyg i och skulle nu på semester en sväng till Ukraina. Fartyget var lastat med spannmål från USA. Så jag fick fråga om hur det funkade med blockaden och fick svaret att skeppet var indiskt, besättningen från Grekland och Ukraina, registrerat på Bahamas och betalningen gick via Puerto Rico, så "viss blir det lite mer administration", men några större hinder kunde de inte hålla med om att det fanns. Nyligen hittade jag en artikel som lite utförligare skriver om samma sak.

Sedan 2003 har ett land varit den huvudsakliga leverantören...

Havanna, 26 mars 2007

WILL WEISSERT / AP

Sedan 2003 är det ett särskilt land som har varit den huvudsakliga leverantören av livsmedel till Fidel Castros Kuba: USA.

Förvånad? Du är inte den enda.

Många av USAs invånare tror att det 45 år långa embargot hindrar all handel med den kommunistiska regimen, men USA är verkligen den huvudsakliga leverantören av mat och jordbruksprodukter till Kuba. Faktum är att många kubaner är beroende av tilldelningen ris och bönor som planterats i Arkansas och Nord-Dakota.

Sedan december 1999 har guvernörer, senatorer och kongressledamöter från åtminstone 18 nordamerikanska stater besökt Kuba, i första hand i affärssyfte. Och de fortsätter att komma: guvernören i Nebraska, Dave Heineman reste igår med en jordbruksdelegation. C. L. "Butch" Otten, guvernör i Idaho planerar ett besök nästa månad.

Sanktionerna från Washington hindrar huvuddelen av all handel med Kuba, men en lag som antogs av kongressen år 2000 tillåter försäljning mot kontant betalning av matvaror och jordbruksprodukter från USA, och välkomnades av de större jordbruksfirmorna i USA, som till exempel Archer Daniels Midland Co, som var intresserade av den hittills oexploaterade kubanska marknaden.

I mer än ett år vägrade Kuba importera ris på grund av ett bråk när det gällde hur finansieringen skulle gå till, men gick till slut med på att dra nytta av lagen efter att orkanen Michelle i november 2001 hade förstört landets livsmedelsreserver.

Sedan dess har Kuba betalat mer än 1,5 miljarder dollar för nordamerikanska livsmedels- och jordbruksprodukter, säger John Kavulich, förste politiske rådgivare för Kubansk-Amerikanska Ekonomi- och Handelsrådet i New York.

De 340 miljonerna USD i export under 2006 utgjorde en nedgång med 3 procent från siffrorna från 2005, som redan hade sjunkit från siffran på 392 miljoner dollar 2004. Kavulich säger att nedgången i huvudsakligen beror på generösa subventioner och krediter från Venezuela och China.

Men USA fortsätter att ligga i täten. Dess främsta exportvaror till Kuba består av kyckling, vete, majs, ris och sojabönor - som till stor del fördelas bland kubanerna via myndigheternas ransoneringssystem. USA levererar även läskedrycker, majonnäs, stark sås samt även godis och mjölkkor.

Grundaren av Handelsförbundet Kuba-USA, Kirby Jones i Washington, berättar att det företag på Kuba som sköter livsmedelsimport, Alimport, har en avdelning som enbart sysslar med inköp från USA.

Jones besökte Kuba denna månad tillsammans med representanter för kycklinguppfödarna i Arkansas, bön-odlarna i Nebraska och tjänstemän från Corpus Christi i Texas.

— Hundratals nordamerikanska företagsledare har kommit hit, berättar han. [De kubanska tjänstemännen] vet hur de ska ta hand om oss.

En medarbetare till flygplatschefen Pedro Álvarez, nämner att företaget inte kan kommentera saken utan godkännande från tjänstemännen vid kubanska media.

Men ordföranden i det kubanska parlamentet Ricardo Alarcón, har sagt att Kuba inte tror på lättnader i embargot från USA under president Bush ledning, vars administration stramade åt restriktionerna under 2004, och begränsade i allt högre grad resor till Kuba samt satte upp hårdare villkor för betalningsreglerna vid export från USA-företag till ön.

Don Mason från Majsodlarnas Förening i Iowa höll med, och sa att han "inte var optimist" när det gällde huruvida Washington skulle underlätta handel med Kuba inom den närmaste framtiden. Enligt honom levererar föreningens medlemmar ungefär 450 000 ton majs till ön per år.

Varje förändring av någon betydelse i USAs politik gentemot Kuba är svår att få till stånd, på grund av Helms-Burton-lagen från 1996 som förbjuder en normalisering av relationerna med Kuba så länge den nu 80-årige Fidel Castro eller hans bror Raúl är vid makten. Fidel gav temporärt makten till Raúl efter ett ha tvingats till ett akut kirurgiskt ingrepp i juli förra året.

Trots flera försök från Kongressen för att lätta på eller helt ta bort sanktionerna, så har embargot fortfarande anhängare i båda läger i de två lagstiftande federala församlingarna.

Jerry Moran, republikan från Kansas och medlem av representanthuset, lade fram ett lagförslag i februari för att stimulera handel med jordbruksprodukter genom att tillåta Kuba att betala direkt till amerikanska banker, istället för att göra det via ett tredje land. Men ett liknande lagförslag som lades fram 2005 gick aldrig igenom.

Det finns de som tror att USAs intresse för de nya oljefyndigheterna på Kuba skulle kunna få till stånd en förändring i den politiska hållningen.

Kuba har för avsikt att utföra provborrningar på djupt vatten för att söka efter råoljereserver på mindre än 100 sjömils avstånd från Floridas kust. Företag från Kina, Indien, Spanien och andra länder är intresserade av att investera, men de amerikanska företagen står ännu utanför.

Senatorerna Larry Craig, republikan från Ohio, och Byron Dorgan, demokrat från Norddakota, presenterade ett förslag tidigare i månaden, som skulle öppna upp de kubanska vattnen för olje- och gasbolag.

Om detta går igenom är det adjöss med embargot, menar Jones. Nu snackar vi inte majonnäs längre. Det här handlar om miljontals dollar, säger han avslutningsvis.

---

Upsala Nya Tiding har också kommenterat saken

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer:

Pingat på intressant.se

Jag har placerat min blogg i Linnéstaden på bloggkartan.se